Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Sajam pčelarstva u Somboru PDF Štampa El. pošta
Napisao Nikola Vejin   
utorak, 26 septembar 2017 19:23U poslednje vreme je povećan broj manifestacija na kojima se nude pčelinji proizvodi. Ali tu su i one koje se organizuju duži niz godina. Jedna od njih je Međunarodni sajam pčelarstva koji se održao u Somboru 26 avgusta po 25 put.

 Ovo je manifestacija koja se održava u Somboru poslednjeg vikenda u avgustu mesecu.

Pored ponude meda, polena i propolisa, ovo je bila dobra prilika i da se pčelari opreme sa neophodnim pred zimu.

►Ponuda pčelara

Ukupan broj izlagača je bio preko 50, a više od polovine su činili pčelari. Osnovnu ponudu su činili medovi u različitim pakovanjima. Cene su se kretale od 500 dinara za suncokret i uljanu repicu, preko 700 za lipu i livadski med , pa do 900 dinara za bagremov med.

Pored meda u ponudi su bili i propolis u čvrstom stanju ili rastvoren. Rastvoren propoli od 5 ml se prodavao po ceni od 100 dinara. Takođe se na više štandova nudi cvetni polen koji su pčelari prikupili tokom godine.

Uz sve to bilo je i dosta proizvoda sa medom, kao što su medenjaci, razno voće u medu. Per pčelara je na svojim štandovima nudilo na prodaju medovinu i medovaču.

► Ponuda za pčelare

U sklopu sajam se za pčelare održalo predavanje u gradskoj kući. Gost predavač je bio dr Stipan Kovačić. Tema o kojoj je pričao bila je proizvodnja matica i način pčelarenja na njihovom obiteljskom gospodarstvu.

Takođe u sklopu ove manifestacije je održan i sastanak predstavnika pčelarskih drušava iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Zapravo iz Srbije su bili predstavnici društava  Zapadno Bačkog okruga. tema ovog sastanka je bio dogovor oko eventualnog većeg sajma pčelarstva.

Na štandovima se od opreme za pčelarenje moglo naći baš sve. Bilo je tu raznih tipova košnica i delova za košnice. Takođe je ponuda opreme za samo pčelarenje bila široka, moglo se naći raznih tipova bežalica, matičnih rešetaka, dimilica, stalaka za odloganje ramova.

Najmanje je bilo opreme za vrcanje i skladištenje meda, ali je ponuda bila dovoljna da se moglo sve kupiti. U svakom slučaju je ovaj sajam svojom ponudom i posećenošću opravdao svoje postojanje.

 
 

Posetilaca

Imamo 5 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes