Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Novinari iz Vojvodine u poseti „AGRI„ u Gornjoj Radgoni PDF Štampa El. pošta
Napisao Vesna Jovanović   
ponedeljak, 04 septembar 2017 19:01


Jubilarna 55. „Agra“, medjunarodni poljopriverdno prehrambeni sajam, u znaku je medjunarodne  godine razvoja održivog turizma.Država partner- Narodna republika Kina. Slogan „Agre“- „Tradicionalno svež“!


Najvažnija  manifestacija za poljoprivrednike Slovenije i sve one koji se bave agrobisom protekla je u znaku  susreta država  Srednje i Istočne Evrope sa predstavnicima zemlje partnera Kine . Agrarnoj smotri  najvećoj u regionu (s obzirom na podatak da je na poljoprivredno prehrambenom sajmu  bilo prisutno  oko  1800 izlagača, na ukupnom izlozbenom prostoru od oko 70 hiljada hektara ) prethodio je politički forum na temu  „Značaj hrane  na lokalnom i globalnom nivou „ na kom  je učestvovalo 16 zemalja a medju njima i Srbija.
U fokusu interesovanja  učesnika bila je saradnja sa partnerima iz Evrope kao i otvaranje novih tržišta.
Za Janeza Erjaveca, predsednika Uprave Pomurskom sajma poslovno pravilo broj jedan je spoj kvalita i cene.
„Danas je u poljoprivredi najvažniji kvalitet. Ako hoćete da budete u samom vrhu  i opstanete na tržištu , u konkurenciji koja vas okružuje , najvažniji je kvalite, Odmah za njim sledi i cena. Teško je objediniti ova  dva faktora . Mi to pokušavamo  preko našeg sajma , kroz stručno ocenjivanje prehrambenih artikala.“- kaže Erjavec.
Dvomilionska Slovenija svoju šansu vidi na tržištu mnogoljudne Kine. Za ministra poljoprivrede Dejana Židana, koji se rado odazvao press konferenciji u organizaciji DAN (društva agrarnih novinara) izvozni potencijali usmereni ka Kini  su značajni. 
„ Mi vidimo Kinu kao   veliko, izazovno tržište. Takodje želimo da privučemo kineske investitore i za to imamo strateški plan. Kada je reč o izvozu, on je primera radi pre deset godina iznosio 60 miliona evra a sada smo dostigli cifru od 300 milona evra. Kada je reč o proizvodnji hrane, Slovenija kao mala država  ne može mnogo da izvozi , ne može jeftino da izvozi ali može da plasira vrhunsku robu, proizvedenu na tradicionalan način“ – istakao je ministar poljoprivrede Slovenije.
Raste i izvoz vina , jer Slovenija raspolaže sa više od 25 hiljada malih vinarija. Postoje planovi u pogledu izvoza mleka a potpuno nov proizvod biće slovenački med . Podsetimo, Slovenija je inicijator obeležavanja medjunarodnog dana pčela,  20 og maja , čime ukazuje na važnost ovih isnekata oprašivača  u  proizvodnji hrane.
***
Značajnu   izložbenu grupu  poljopriverdno prehrambenog sajma Agra  čine  i preradjevine od mesa  , proizvodi sa znakom zaštićenog geografskog porekla, specijaliteti iz Pomurja ali i ostalih oblasti Slovenije. Tamošnje zadruge dobar su primer kako proizvesti kvalitetnu domaću hranu i zaštititi  tradicionalne  proizvode tog dela EU.

Kada su proizvodni uslovi u pitanju poljopriverdnici Slovenije ništa bolje nisu prošli nego njihove kolege iz Srbije. U martu su  zabeležene  visoke temperature, koje su se odrazile na  rano cvetanje, potom je nastupio kasni apriliski mraz , koji je naneo štete u vrednosti od 43 miliona evra, pre svega  voćarima i vinogradarima. Dugotrajne visoke temperature  takodje su  doprinele smanjenju prinosa . Poljopriverdnici stoga  očekuju pomoć države.
Zbog suše će ukupna poljoprivreda Slovenije biti itekako  na gubitku. Ministar,  koji je tokom svih šest sajamskih dana  rezervisao sat vremena za poljoprivrednike,  kako bi se upoznao sa njihovim problemima , ističe  da će država pomoći adekvatnim  merama ali napominje  da je u ovom trenutku dobro što je  cena svinja u porastu,beleži ce veća cena mleka za trideset odsto u odnosu na lanjsku godinu, a  cena pšenice je veća za deset odsto  i kreće se izmedju 170 i 180 evra za tonu. Buduće  investicije će stoga diktirati, u prvom redu, uslovi proizvodnje pa će se novac usmeriti  u navodnjavanje, protivgradne mreže i antifrost sisteme.
 

 
 

Posetilaca

Imamo 7 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes