Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Suša zadala velike nevolje poljoprivrednicima u Sloveniji PDF Štampa El. pošta
Napisao Kosta Rajević   
ponedeljak, 04 septembar 2017 18:51

INVESTICIJE  U NAVODNJAVANJE  ODGOVOR KLIMATSKIM PROMENAMA

Gazdinstva gde šteta prelazi 30 posto proizvodwe  imaće, nakon  sumiranja sopstvene i ukupne štete na nivou republike pravo  na finansijsku pomoć i poreske olakšice.


Ovogodišnja suša nanela je veliku štetu usevima poljoprivrednika ne samo  u Srbiji već i celom regionu. Posledice višemesečnog sušnog perioda i nedostatka potrebne vlage usevima posebno su osetili poljoprivredni proizvodjči u Sloveniji gde suša nije uobčajena pojava. Poslenji put u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici ozbiljnija suša zabeležna je  2003. godine kada je  ukupna šteta u poljoprivredi  iznosila 120 milona evra.
Po svemu sudeći ništa bolja situacija neće biti ni ove godine. Tim pre što su dobar deo proleća obeležile nestabilne vremenske prilike, pa je zemljište leto dočekalo  sa malo vlage. Trenutne procene resornog Ministarstva poqoprivrede, govore da je će rod u Prekomurskoj, Podravskoj  i Primorskoj regiji,  biti umanjen  za 30-60  odsto od očekivanog prinosa. U ovim krajevima Slovenije padavina je bilo svega 40 odsto od uobičajenog višegodišnjeg proseka. To se odrazilo najviše na ratarske kulture, prevenstveno kukuruz koji će i u većini slučajeva, zbog malih i nedozrelih klipova, biti iskorišćen samo za silažu. Rod u maslinjacima i vinogradima biće takodje  umanjen, a nedostatak vlage značajno se odrazio i na livade i pašnjake što  posebno zabrnjava stočare koji troše lanjske zalihe sena. Strahuju da će na zimu zasigurno  morati da uvoze hranu za stoku.
Da je suša u Sloveniji uzela ne mali danak potvrdio je na jednoj od panel diskusija nedavno završenog  55. Pomurskog sajma AGRA u Gornoj Radgoni i mr Dejan Židan, potpresednik Vlade Slovenije i ministar poljoprivrede.
Poqoprivrednici su  do 1. septembra  trebali da  prijave štetu koje je usevima pričnila suša. Sva  registrovna gazdinstva gde  šteta prelazi 30 posto proizvodnjee  imaće, nakon  sumiranja sopstvene i ukupne štete na nivou Republike, pravo  na finansijsku pomoć i poreske olakšice, istakao je Židan naglašavajući da  poljoprivrednci moraju biti svesni da je suša posledica globalnih  klimatskih promena s kojima će se narednih godina  sve više suočavati što od tih zahteva prilagodjavanje kako  setvene strukture tako i investiranje u sopstvene sisteme za navodnjanje useva.  
Program pomoći od posledica suše slovenačkim poljoprivrednicima biće najverovatnije aktiviran u oktobru. Očekuje se da do tada bude poznato koliko je  zbog  suše  umanjena proizvodnja u gazdinstvima
- Po svemu do sada ustanovljenom na terenu neće biti potrebno da se donese  poseban interventni zakon za pomoć poljoprivrednicima. Posledice suše više su nego očigledne,a  po važećem zakonu o elemantarnim nepogodama, imaju karakter prirodne katastrofe, rekao je Židan.
Na posledice suše kao štetu koju imaju poljoprivredna gazdinstva  reagovao je i Zadružni savez Slovenije. Predsednik ZZS Peter Vrisk apelovao je na nadležne državne organe da se hitno donesu sistemske mere koje bi pomogle poljoprivredncima da lakše podnesu gubitak prinosa i  izgubljenu  zaradu.
- Pored "ad hok"  finansijske pomoći  gazdinstvima je neohodno je da država narednih godina više investira  u izgradnju  sistema za navodnjavanje.Vodotok Mure mora mnogo bolje da se koristi i stoga je potrebno da se pristupi izgradnji regionalnog  sistema za navodnjavanje u celom Pomurju. Isto tako neophodno je da se osposobi dotrajala mreža povezana na Vogrišček i  razradi  mreža vodosnabdevawa za celu Vipavsku dolinu, rekao je Vrisk.
Državni sekretar u Ministarstvu poljooprivrede  Slovenije Tanja Strniša  najavila je za naredni period ozbiljnije projekte u sisteme za navodnjavanje za koje će se tražiti pomoć od namenskih fondova Evropske unije.
- Pored toga planiramo da povećamo stopu sufinasiranja za uvo|djenje sistema za navodnjavanje u poljoprivredi. Povećaće se i pomoć za postaljanje protivgradnih mreža gazdinstvima opredeljenim za vinogradarstvo,  voćarstvo i povrtarstvo, rekla je Strniša na panelu 55. Pomurskog sajma AGRA  posvćenom klimatskim promenama i otklanjanju posledica  suše.
K. Rajević

 

 
 

Posetilaca

Imamo 13 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes