Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Istraživanja o uticaju težine na zdravlje svinja PDF Štampa El. pošta
Napisao Aleksandra Milić   
sreda, 19 april 2017 10:23

Prirast svinja je ono na čemu je nauka stavila akcenat u selekciji dok je zdravlje njihovog srca ostalo u drugom planu.  Neprestano povećanje težine po svemu sudeći ima uticaja na veću učestalost srčanih problema kod svinja, prenosi sajt Pigprogres. Prema istraživanjima   stručnjaka  Gerarda van Esena zdravstveni problemi svinja u modernoj proizvodnji koji negativno utiču na svinjarsku industriju  mogu se loše odraziti i na zdravlje ljudi.


 

Prema studiji koju je ovaj stručnjak sproveo u Erazmus medicinskom centru u Holandiji, kod svinja teških više od 150 kilograma dolazi do patogenih promena na srcu, a zabeležen je i nagli porast krvnog pritiska. Ove promene, baš kao i kod ljudi, pripisuju se nezdravom načinu života. Svinje sa prekomerom težinom provode veći deo dana spavajući i imaju veoma malo fizičkih aktivnosti. Sve to dovodi do slabljenja funkcije srca što se može negativno odraziti na njihovo zdravlje, posebno tokom stresnih perioda u životu, kao  što je  prasenje krmača.

Van Esen je u svojoj studiji istakao da svinjarska industrija još uvek nije svesna ovog problema te da će u budućnosti morati da mu posveti veću pažnju. Israživanje koje je uradio ovaj stručnjak značajno je i za ljude jer je funkcionisanje srca čoveka i svinje slično. Zastoj srca koji se događa kod gojaznih ljudi veoma je sličan srčanim problemima koje imaju pretovljene svinje. I kod jednih i kod drugih, kakoje utvrđeno, glavni uzrok problema su prekomerna težina, nedovoljno kretanje, odnosno nezdrav način života.

Iz tog razloga upozorio je farmere da obrate pažnju na postojanje ovog problema pogotovu u periodu kad spremaju životinje za transport. Uobičajeno je da se svinjama koje se šalju u klanicu uskraćuje voda što izuzetno stresno utiče na njih. U kombinaciji sa gojaznošću i dotadašnjim neaktivnim životom  često dolazi do srčanih problema  pa čak i munjevitog razvoja određenih bakterijskih infekcija. Utvrđeno je da u ovakvim stresnim uslovima slabi funkcija creva pa intestinalne bakterije za kratko vreme, odnosno pre dolaska u klanicu, mogu da pređu u krvotok i meso. Rezultat je kontaminirana svinjetina koja može da izazove trovanje onih koji je konzumiraju.

 
 

Posetilaca

Imamo 22 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes