Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Rekordne površine pod sojom PDF Štampa El. pošta
Napisao Vesna Jovanović   
utorak, 11 april 2017 11:17

Pogodni uslovi za setvu su se stekli već polovinom marta, nešto ranije nego prethodnih godina pa je tako setva kraljice polja, šećerne repe, planirane na oko 60 hiljada hektara, privedena kraju.


 

Počela je i setva kukuruza , FAO 500 i 600 grupe zrenja  a s obzirom na to da optimalni rok za setvu naše najrasprostranejnije žitarice traje do polovine maja , predstoji i setva  ranostasnih hibrida.

U toku je i setva ranog povrća a kada je reč o uljaricama , biće i rekordnih  površina,ocenjuju  poznavaoci prilika.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran  navodi da sa oko 220 hiljada hektara , koliko se očekuje da će biti pod sojom, Srbija beleži rekordnu proizvodnju ove leguminoze.

Što se tiče suncokreta , on će zauzeti oko 180 hiljada hektara . Ono što u ovom trenutku brine ratare je nedostatak vlage u zemljištu  jer jedan kišni dan nije dovoljan za tek posejane useve.

Kada je reč o imputima Prostran ukazuje  na to da je na setvu koja je gotovo po pravilu iz godine u godinu skuplja, a ove je to  oko 20 odsto, najviše uticao dizel a u manjoj meri veštačko djubrivo. Nepoznanica je kakve će biti cene ratarskih useva na jesen, dodaje ovaj analitičar i ukazuje na trenutno stanje na tržištu, gde je cena pšenice u padu dok  soja beleži cenovni rast. To je  ujedno i jedan od razloga uvećanih, rekordnih, površina u setvi 2017.

 

 

 
 

Posetilaca

Imamo 26 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes