Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

Poruke sa 13-tog zimskog seminara farmera na Tari PDF Štampa El. pošta
Napisao Vesna Jovanović   
četvrtak, 02 februar 2017 11:23

 

Tradicionalni seminar farmera na Tari, koji se ove godine održava po trinaesti put, okupio je veliki broj poljoprivrednika i stručnjaka. Ovoj zimskoj školi je prisustvovao i sam ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je tom pilikom izneo više informacija relevatnih za poljoprivredne proizvođače. On je na početku obraćanja poljoprivrednicima podsetio da su dva važna zakona, Zakon o poljoprivredi i Zakon o podsticajima usvojeni u decembru.


 

 

O Zakonima

Kada je reč o Zakonu o poljoprivredi izmene su  donete  po hitnoj proceduri jer ustanovljava  IPARD kriterijume

„Ja mislim da nema hitnije stvari od IPARD procedure jer samo na taj način možemo da otklonimo blokirajuće faktore kako bismo mogli već ove godine da dobijemo akreditaciju . IPARD se tako našao na prvom mestu, tim pre jer je bilo pokušaja da se diskredituje,“ rekao je Nedimović.

Proceduru dobijanja akreditacije za IPARD pojasnio je na  sledeći način.

„Jedan blokirajući faktor bio je to što nismo imali IPARD procedure. Usvojili smo izmene Zakona o poljoprivredi, završili postupak zapošljavanja ljudu u Upravi za agrarna plaćanja čime smo zaokružili ljudski kapacitet što se tiče IPARD-a. Ovih dana rade se referentni cenovnici i oni će biti završeni u narednih petnaestak dana. Što se tiče objekta, što je bio jedan od većih problema, on je razrešen i to će biti zgrada „Srbijašuma“ koja ima 2.500 kvadrata. Urađen je kompletan projekat rekonstrukcije a dozvola će se dobiti u narednih 10 dana.Ministarstvo poljoprivrede će u aprilu uputitu poziv eksternim revizorima kako bi se postupak završio do juna meseca a kako bi u avgustu ili septembru uputili prve pozive poljoprivrednicima koji se odnose pre svega na mehanizaciju i opremu za prerađivačku indistriju“.

 

O SSP sporazumu

 

Govoreći o SSP-u Nedimović je naglasio da postoji jedan problem, ali je rešiv.

„Pre svega mi smo jedna  od retkih zemalja, možda i jedina ,koja nije dobila nakon potpisivanja SSP-a vreme za prilagođavanje u politici upravljanja poljoprivrednim zemljištem. Mi smo spremili rešenja koja se tiču prolongiranja rokova vezano za prodaju zemlje strancima i tu neće biti nikakvih problema jer će to biti u korist naših poljoprivrednih proizvođača. Ostalo je samo da definišemo rokove koliko će ko morati da ima prebivalište ili će morati da ima registrovanu firmu u Srbiji da bi uopšte mogao da bude kandidat.  Mogu da kažem da ti rokovi neće biti kraći od pet a ni duži od deset godina čime ćemo stvoriti poosto da od 1. septembra 2017. te nemamo problem.

 

O upravljanju poljoprivrednim zemljištem

 

Pre nekoliko dana ministarstvo poljoprivrede je donelo Pavilnik koji se odnosi davanja zemlje u zakup poljoprivrednog zemljišta. Prvi put se , kako je rekao Nedimović, ne primenjuje samo Zakon nego postoji i prateća procedura.

„Koliko god je to bilo moguće u ovom trenutku razrešili smo priču za davanje ogromnih površina zemljišta po pravu prečeg zakupa stočarima. Smanjili smo te kvote. Rešili  problem koji su stvarali uzgajivači živine. Uveli smo koeficijent 0,4 za svinjarstvo kako ne bismo imali ogroman problem sa davanjem zemljišta u zakup što je bilo činjenica, što sam i sam imao prilike da vidim u Sremu.“

Ovaj će problem biti rešen već sa prvim programima davanja u zakup zemljišta, kaže ministar . Pored toga biće omogućeno davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup na duži vremenski period.

„Nećemo više imati situaciju davanja u zakup godinu za godinom nego će ona zavisiti od delatnosti od 4-8 godina i 10-30 godina. Kada je reč o investicijama mi insisitiramo na projektima  koje donose dodatu vrednost i gde imamo prerađivačku industriju i zbog toga će sledeće nedelje biti raspisan poziv poljoprivrednicima. Biće to javni poziv sa definisanim rokovima i kriterijumima.

 

O nakandi za odvodnjavanje

 

Govoreći o naknadi za odvodnjavanje minisitar poljoprivrede je rekao da je izmenjen Zakon o vodama u decembru i da on više neće biti u nadležnosti poreske uprave nego u direktnoj nadležnosti vodoprivrednih preduzeća pre svega „Vodavojvodine“ i Srbijavoda. Ova dva preduzeća će obračunavati naknade jer Poreska uprava do sada nije vodila računa o tome pre svega zbog nedostatka kapaciteta i znanja.

„ Ne smeda se ponovi situacija koja se desila pre nekoliko mesecdi da naplata nakdane  za odvodnjavanje stigne jednom u dve godine.“

 

O penzijskom i invalidskom osiguranju

 

„Čuo sam da se ovih dana krenulo u neke prinudne naplate. Dogovorio sam sa Poreskom upravom da se vidimo u sredu i da postupak zaustavimo kao i da nađemo način kako da se regulišu stari dugovi i da utvrdimo način obaveznog penzijskog i invalidskog osiguranja u zavisnosti od površina koje poljoprivrednici imaju ali i shodno delatnošću kojom se bave jer ne možemo obavezivati jednako one koji imaju malu ili veliku površinu. „Nenormalno je da onaj koji ima jedan hektar plaća naknadu 80.000 dinara godišnje i da isto toliko plaća onaj koji ima 100 hektara ili više“.

 

O poljoprivrednoj mehanizaciji

 

„Biće uvažen vaš predlog pa će bez obzira na površinu biti omogućena davanja subvencija za poljoprivrednu mehanizaciju. Mislim da je to jako važno jer je i nama važno da razvijamo one poljoprivrednike koji mogu da proizvode dodatu vrednost“

 

Ministar je najavio jednu liniju nabavke mehanizacije za voćare ,vinogradare i povrtare koja se odnosi na kupovinu traktora. Ona će biti aktuelna već od 15. februara. Kupovina traktora za ratare biće moguća od septembra. Kad je reč o proceduri sistem će biti potpupno transformisan jer će poljoprivrednic u svakom trenutku znati da li će dobiti novac ili ne.

„Kada se prijavite i podneste profakturu mi donosimo rešenje kojim odobravamo da u narednom periodu, u zavosnosti od uslova koji daju trgovci mehanizacijom da li će to bit rok od 90 ili 120 dana, da vam damo mogućnost da u tom roku nabavite mehanizaciju i da nakon toga dostavite račun a mi vam izvršimo isplatu u procentu koji određuje pravilnik.Mislim da je to poštenije nego prošle godine“  poručio je Nedimović poljoproivrednicima sa trinaestog Zimskog seminara koji se do petka održava na Tari.

 

 
 

Posetilaca

Imamo 34 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes