Main Menu

rtv-logo

agropartner poljoprivreda


 

 

poljoprivrednik-160x100

 

 

agroinfotel

 

DAN - Društvo agrarnih novinara
„Probus“ rektorsko vino Novosadskog Univeziteta ovenčano medaljom PDF Štampa El. pošta
Napisao Vesna Jovanovic   
utorak, 25 oktobar 2016 07:49

Domaća sorta Probus daje vino koje impresionira bojom, gustinom i obiljem  aroma i to su samo neki od razloga zbog kojih je ovo reprezentativno vino postalo pravi hit medju ljubiteljima crvenih vina . Probus je stvoren,  podsetimo, ukrštanjem balkanske sorte  Kadarka i  sorte Kaberne sovinjon a zbog superiornih odlika svrstan je u red najboljih vina . Od nedavno je postao i obeležje jedne akademske zajednice  pa je dobio i zvaničan naziv – „Rektorsko vino“.

Opširnije...
 
Nova struktura setve donosi profit PDF Štampa El. pošta
Napisao Dragana Dumonić   
utorak, 27 septembar 2016 12:42

U vreme kada su  se mnoge zemljoradničke zadruge ugasile ,a njihova imovina razvučena  ili volšebno privatizovana , beležimo primer zadruge  „ Veljko Lukić Kurjak „u selu Lukićevo kod Zrenjanina.  Da bi opstali , sačuvali kapital i da ne bi smanjivali broj zaposelenih u potpunosti su promenili strukturu setve . Na istoj površini sada umesto kukuruza ili šećerne repe seju intenzivne kulture, semenske useve i povrće  i  kontinuirano obnavljaju mehanizaciju  i sisteme za navodnjavanje .

Opširnije...
 
"VINARIJA JANKO" - ZASADI LOZE KOJI OBEĆAVAJU ODLIČNA VINA PDF Štampa El. pošta
Napisao Vesna Jovanovic   
utorak, 27 septembar 2016 12:29

U Smederevu, na istorijskom lokalitetu Zlatno Brdo (Mons Aureus) vinogradari uvažavaju autohtone sorte vinove loze kao poput  Prokupca i Smederevke.

Dragan Vasić Janko jedan je od vinogradara i vinara ,čuvara pomenutih sorti, koje su nekada imale mnogo veći značaj u vinskoj industriji nego danas .

Zasadi  čiji je Vasić vlasnik su brižljivo negovani a prostiru se ukupno na 14 hektara . Dominiraju crvene sorte , na devet hektara a zauzimaju ih Kaberne, Merlo , Shiraz i domaći Prokupac. Upravo je Prokupac ponos "Vinarije Janko" - s razlogom, jer se jedino na ovom lokalitetu  radi na klonskoj selekciji. Naime od izdvojena 43 klona u Vasićevim vinogradima je posadjeno čak 16 čime se , kako kaže domaćin , ulaže u budućnost vinogradarstva na ovim prostorima. Posetili smo ga u toku najvećeg posla, berbe i prerade groždja.

Opširnije...
 
«PočetakPrethodna12345678910SledećaKraj»

Strana 7 od 152
 

Posetilaca

Imamo 10 gostiju na mreži

Prijatelji DANdaes